Vanliga frågor FAQ om intimkirurgi av Johan Thorfinn

Intimkirurgi kvinna - frågor & svar


Intimkirurgi

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för ett intimingrepp?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Vad innefattas i "initimkirurgi"?
  De ingrepp som utförs handlar om att hjälpa till med olika medicinska problem som till exempel förändringar efter graviditet och förlossning. Det kan handla om inre blygdläppar som ger skav och försvårar vardagen eller samliv. Det kan också röra sig om slapphet i slidan efter förlossningar, som inte blir bättre av knipövningar.
 • Vad innebär vaginalförsnävning?
  Vaginan blir alltid uttöjd i samband med vaginala förlossningar. Till viss del går detta tillbaka under det första året efter förlossningen, men för vissa kvinnor kvarstår en vidgning. Detta är vanligare om man har fått barn flera gånger, men kan uppstå även efter en enda förlossning. Om man har drabbats av detta så kan man försöka göra det bättre genom att göra s k knipövningar. Emellanåt räcker inte knipövningar, och då kan man göra det bättre med en operation. Genom att ta bort slemhinna och strama musklerna i slidans bakvägg minskar slidans diameter och kanalen blir snävare. Operationen utförs i lokalbedövning och man går hem samma dag. Efteråt får man vara i stillhet under första veckan, och man måste avstå från samlag  5-6 veckor.
 • Vad innebär blygläppsplastik?
  De inre blygdläpparna kan ge besvär om de av någon anledning blir för stora. Detta kan visa sig som t ex skav om man har trånga kläder, tränar eller i samband med sex. Anledningen till att de inre blygdläpparna är stora kan vara flera, men det är inte ovanligt att detta inträffar efter barnafödande men det finns också kvinnor som inte har fått barn som har denna typ av besvär. Genom att minska den delen av de inre blygläpparna som är störst och spara den delen som är närmast slidmynningen så blir dessa besvär vanligen bättre. Operationen görs i lokalbedövning, och man går hem samma dag. Efteråt får man hålla sig i stillhet några dagar upp till en vecka, och man ska avstå från aktiviteter som innebär skav mot operationsområdet under ungefär en månad.
 • Vilka ingrepp görs på yttre blygdläppar?
  Operationer på de yttre blygdläpparna  är ovanligt, men man kan göra fettransplantation för att ge dem mer volym eller så kan man ta bort hud om det är hudöverskott som är problemet. Vid fettransplantation så suger man fett från någon annan del av kroppen och lägger in med en tunn kanyl under huden. Precis som vid alla fettransplantationer så är det svårt att säga hur mycket av fettet som stannar kvar på sikt, och man kan ibland behöva behandla en andra gång efter några månader.

 • Vad kan göras åt ett förändrat venusberg?
  Venusberget kan i vissa fall ha ett överskott av fett mer än vad som är proportionerligt till det övriga kroppsfettet. En del upplever detta jobbigt då man undviker vissa intima situationer eller avstår från att bära vissa typer av kläder såsom bikini eller liknande. I så fall kan man med en fettsugning minska överskottet av under hudsfett. Ibland kan detta behöva kombineras med en uppsträckning av huden ovanför venusberget, ungefär såsom vid en liten bukplastik.


  I andra situationer kan venusberget ha ett kraftigt överskott av hud, efter till exempel kraftig viktnedgång. Detta kan orsaka svårigheter för patienten att hålla hygienen. Detta åtgärdas genom att man gör ett lyft av venusberget. Detta kommer per automatik om man gör en stor bukplastik, men kan också utföras som en enskild åtgärd.

 • Vad finns för risker med intimkirurgi?
  I samband med alla operationer kan man få en blödning eller en infektion. Stora blödningar efter intimkirurgi är mycket ovanligt, men det är ganska vanligt att det blöder litegrann de första dagarna. Det är då viktigt att man har en binda (inte tampong), och att man använder kläder som inte är alltför tätt åtsittande. Infektioner är väldigt ovanligt, och för att minska risken för detta ger vi antibiotika i förebyggande syfte. Det blir också ärr efter operationerna, även om de vanligen inte blir särskilt framträdande. Vidare är underlivet ett känsligt område. Både vaginalförsnävning och inre blygdläppsplastik utförs långt ifrån klitoris, men man kan inte helt utesluta att man efter intimkirurgi får påverkan på den sexuella känseln även om detta är extremt ovanligt. I samband med din konsultation så går jag igenom detta mer i detalj utifrån just dina förutsättningar.
 • Är inte intimkirurgi en form av könsstympning?
  Nej, det tycker jag inte. Det handlar om vuxna människor som själva bestämmer vad de vill göra, och utgår från riktiga besvär som de har. Jag möter ibland kvinnor som har lidit under lång tid, och som inte har vågat att tala om de besvär som de har. Det tycker jag är fel, och då ska man inte behöva skämmas för att söka den hjälp som finns att få. Självklart opererar jag inte någon där jag tycker att ingreppet är obefogat, och givetvis aldrig någon som inte är myndig. Naturligtvis är jag också emot alla former av könsstympning, och det är något helt annat - vidriga övergrepp på flickor eller pojkar som inte kan värja sig.
intimkirurgi intimingrepp blygdläppsplastik slidförsnävning johan thorfinn plastikakademin plastikguiden
Intimkirurgi är en privatsak. Varje vuxen kvinna bestämmer själv över sin kropp. Intimkirurgi görs av olika anledningar såsom till exempel att minska besvär av överskottsvävnad som uppstått efter graviditet/förlossning eller kraftig viktnedgång.

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.