Vanliga frågor FAQ om bukplastik av Johan Thorfinn

Bukplastik - frågor & svarBukplastik

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för bukplastik?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Vad är det för skillnad på STOR och LITEN bukplastik?
  STOR bukplastik: Vid en stor bukplastik tas huden från strax ovan naveln och ner till venusberget bort i en oval med spetsarna ut mot höfterna. Man gör också ett snitt runt själva naveln så att den blir kvar på bukväggen. Huden som blir kvar ovanför naveln måste lyftas från underlaget/bukväggen upp mot revbensbågarna för att kunna dras ner mot venusberget, och man gör sedan ett nytt hål där naveln tas ut. Dessutom syr man nästan alltid den glipa som uppstått mellan de raka bukmusklerna efter graviditet, och detta gör man både nedanför och ovanför naveln.

  LITEN bukplastik: Vid en liten bukplastik tas huden bort nedanför naveln och venusberget. Naveln får därmed sitta kvar orörd, och man lossar inte heller på huden upp mot revbensbågen. De raka bukväggsmusklerna kan sys, men ofta endast den del som man kommer åt nedanför naveln.

  Titta på Plastikguidens filmkanal där det finns en kort film om skillnaderna mellan stor och liten bukplastik (
  klicka här).
 • Hur länge ska jag använda min gördel efter en bukplastik?
  Efter att Du har kommit på återbesöket och avlägsnat tejpförbandet så ska Du ha kvar gördeln ca 4-6 veckor. Du kan givetvis ta av den i samband med dusch, men bortsett från detta bör Du använda gördeln så mycket som möjligt.
 • Hur går en bukplastik till?
  En stor bukplastik innebär att man avlägsnar överflödig hud och underhudsfett på magen i ett område som är som en oval med nedre delen strax ovanför venusberget och övre delen strax ovanför naveln. Den övre hudkanten dras sedan ner och sys mot den nedre hudkanten. Själva naveln sparas, och man gör ett nytt hål för den. Dessutom sys de raka bukmusklerna ihop eftersom de väldigt ofta glipar en del efter graviditeter. En liten bukplastik går till på samma sätt förutom att hudområdet som tas bort är mindre, vilket innebär att den övre hudkanten är nedanför naveln. Naveln behöver därmed inte tas ut genom ett nytt hål i huden utan kan sitta kvar.

  I vissa fall så är det lämpligt att komplettera bukplastiken med fettsugning av till exempel midja, höfter och nedre delen av magen. Detta beror på vilket utgångsläge som du har och en del andra faktorer. Detta ger en fin möjlighet att förbättra resultatet av bukplastiken. I slutändan är det din hudelasticitet som påverkar resultatet av fettsugningen.
 • Hur blir blir min operationsdag när jag gör en bukplastik?
  Operationen sker vanligen på morgonen eller på förmiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. Jag lägger vanligen in en dränageslang så att det blod som eventuellt kommer i sårfickan under huden kan rinna ut. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem. Vanligtvis tas dränaget bort efter ett par timmar på uppvakningsavdelningen.
 • När kan jag börja träna efter en bukplastik?
  Du kan börja träna igen efter 4-6 veckor beroende på vilken aktivitet som Du ägnar Dig åt. Det är viktigt att om möjligt använda gördeln de första månaderna efter operationen eftersom den ger ett bra stöd när Du tränar. Övningar som innebär att man anstränger magen eller bålen (till exempel situps) bör man vänta med ca 2 månader med. I början kan det vara lämpligt att i första hand träna underkroppen, till exempel genom motionscykling. Det är också viktigt att lyssna på kroppen så att du avvaktar litegrann från övningar som känns obehagliga, eller gör dem med lägre belastning.
 • När kommer jag för återbesök efter en bukplastik?
  Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och gör en klinisk kontroll så att man ser att allt ser ut som det ska. Nästa återbesök blir efter ytterligare en vecka. Då tar vår sjusköterska bort de stygn som du har runt naveln. Alla övriga stygn sitter på insidan och försvinner av sig själva.


  Du ska sedan fortsätta använda gördeln så mycket som möjligt dygnet runt under 4-6 veckor. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök. Jag brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria det första året efter en operation.
 • Hur länge måste jag vara sjukskriven efter en bukplastik?
  Om Du gör en stor bukplastik då den raka bukmuskulaturen sys ihop så behöver Du vara sjukskriven ungefär 3 veckor om Du har ett administrativt arbete som är stillasittande. Om du kan jobba hemifrån så brukar det gå bra att återgå till arbetet tidigare än så. Om Du har ett tungt arbete som innebär kraftig fysisk ansträngning, tunga lyft mm, så kan Du behöva vara sjukskriven ungefär 5 veckor. För en liten bukplastik är sjukskrivningstiden vanligen något kortare.
 • Jag har gått ned kraftigt i vikt. Kan jag göra bukplastik?
  Efter en stor bukplastik får man en bättre situation avseende det hudöverskott som vanligen kommer på framsidan av magen efter kraftig viktminskning såsom till exempel vanligen kommer efter en viktminskningsoperation (gastric bypass eller gastric sleeve). Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte har någon stor effekt på sidorna/höfterna. Därför kan man i ett senare skede ibland göra ett stusslyft för att komma åt huden på ryggen ovanför rumpan.

  I enstaka fall kan det bli aktuellt att ta bort all hud både på framsidan av kroppen/magen och ryggen samtidigt. Detta kallas för kroppslyft eller cirkumferent bukplastik. Detta är en mycket större operation som både kostar mer och har större komplikationsrisk än en stor bukplastik. Därför brukar jag rekommendera att man börjar med bukplastik och sedan när detta har läkt går vidare med ett stusslyft.
Stacks Image 151
Bukplastik med eller utan fettsugning är ett effektivt sätt att göra magen plattare och få en förbättrad kontur.

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken, klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.