Vanliga frågor FAQ om bröstförstoring av Johan Thorfinn

Mastektomi / Bröstborttagning


Vill du boka tid för konsultation? Klicka här här.

I vissa situationer kan man vilja ta bort brösten helt. Detta ingrepp kallar vi mastektomi. Den typ av mastektomi som jag utför riktar sig till personer som har könsdysfori eller gender dysphoria (tidigare kallat transsexualism, eller "könsbekräftande kirurgi" alternativt "könsbyte"). Detta görs om man upplever kraftigt obehag på grund av sina bröst till exempel på grund av att man identifierar sig med det manliga könet trots att man biologiskt är kvinna.

Mastektomi utförs på olika sätt beroende på hur stora brösten är från början. Om man har mycket små bröst så kan det i vissa fall räcka med en fettsugning, men oftast så måste man ta bort även hud och körtelvävnad på vanligt sätt vilket innebär att det blir ärr i huden. Ibland kan dess ärr begränsas till området runt vårtgården (så kallad periareolär mastektomi). Om brösten är stora så krävs dock att man gör ett snitt tvärs ungefär i nivå med det befintliga bröstvecket och ut mot armhålan, och dessa fall blir det även ett ärr runt vårtgården (så kallad inframammar mastektomi).

Bröstkorgen blir inte helt platt efter en mastektomi. Målsättningen med operationen är att få en bröstkorg som har en mer manlig kontur. Men extremt få personer har en helt platt bröstkorg. De flesta människor som inte är väldigt magerlagd och endast har en liten muskelmassa är platt över brösten. Alla personer inklusive både kvinnor och män som är normalviktiga eller har en övervikt har någon form av bröst som utgörs av underhudsfett och i vissa fall även körtelvävnad. Därför ser det hos de flesta personer inte proportionerligt ut med en helt platt bröstkorg. Det är viktigt att man är medveten om detta när man gör operationen.

Efter en mastektomi så får man vara i stillhet ungefär 3-4 veckor. Det innebär att man får en sjukskrivning om man har ett arbete som kräver det. Den första månaden behöver man också bära en kompressionsväst för att minska svullnad och blödningsrisk. Det brukar gå bra att börja träna igen efter ungefär en månad.

Det finns vissa risker i samband med en mastektomi men är generellt sett små. De största risken är blödning under de första dygnen efter ingreppet eller vätskeansamling (serom) under de första 1-2 veckorna. Om detta skulle inträffa så kan man behöva tappa ut blodet/vätskan, men det brukar vanligen inte påverka slutresultatet när allt har läkt. Under din konsultation så går vi igenom beroende på hur omfattande operation som planeras samt dina förutsättningar. Andra risker för komplikationer som kan inträffa är infektion, blödning, överdriven ärrbildning, och känselnedsättning. Risken för att drabbas av en allvarlig komplikation som påverkar hälsan är dock mycket liten.

Mastektomi är också namnet på den operation som görs för att ta bort bröstet i samband med bröstcancer. Trots att namnet är identiskt så är detta en helt annan typ av ingrepp än den mastektomi som utförs på grund av könsdysfori. Vi har inte kompetens att utföra mastektomi på grund av att man har en cancertumör i bröstet eller på grund av att man är orolig för bröstcancer eller har en ökad risk på grund av ärftlighet. Denna typ av mastektomi måste man vända sig till den offentliga vården för att få utförd på rätt sätt. Det gör man genom att kontakta sin vårdcentral eller kirurgmottagning där man bor.

Konsultationen är kostnadsfri om du bokar en operation, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Läs mer om mastektomi på grund av könsdysfori i vår FAQ. Där har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi har fått från andra patienter.

Mastektomi

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för en mastektomi?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Hur lång tid tar en mastektomi?
  Operationen tar vanligen mellan 2-3h. Det varierar beroende på utgångsläget och andra individuella förutsättningar. Tid för sövning och förberedelse är 20-30 minuter, och väckningen tar också cirka 5-10 minuter.
 • Hur blir min operationsdag när jag gör en mastektomi?
  Operationen sker vanligen på morgonen eller på förmiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till. Under denna tid får Du komma upp ur sängen och t ex gå på toalettet, och när vi ser att det inte kommer stora mängder blod/sårvätska i dränagen så tar vi bort dem. Vi kontrollerar också att förbandet sitter på som det ska och när Du sedan mår bra så kan Du åka hem.
 • Förband: Vilken typ av förband ska jag ha efter en mastektomi?
  Jag sätter på ett tejpförband på operationsbordet innan Du väcks. I vissa fall så behövs även ett kompressionsplagg/-tröja över förbandet. Vi hjälper Dig att prova ut och beställa kompressionsplagget så att Du har den till hands innan operationen. Förbandet skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Om Du har långt att resa till kliniken så kan Du om Du hellre vill ta av förbandet hemma eller på Din vårdcentral. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket.
 • Träning: När kan jag börja träna igen efter en mastektomi?
  Du kan börja träna igen efter 4-6 veckor beroende på vilken aktivitet som Du ägnar Dig åt. I början kan det vara lämpligt att i första hand träna underkroppen, till exempel genom motionscykling.
 • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efter en mastektomi?
  Vanligen upplever man en del sveda i snittet när bedövningen har gått ur, men starka smärtstillande behövs vanligen endast första 1-2 dygnen. Därefter räcker det med vanliga Panodil eventuellt med tillägg av av NSAID (till exempel Diklofenak) eller långverkan morfinpreparat.
 • Läkemedel: Vilken slags läkemedel behöver jag ta efter en mastektomi?
  Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner, och ofta även en spruta för att minska risken för blodpropp som man tar en gång per dag under första veckan efter operationen. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.
 • Återbesök: När ska jag på återbesök efter en mastektomi?
  Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och gör en klinisk kontroll så att man ser att allt ser ut som det ska. Om Du har långt att resa till kliniken så kan vi efter överenskommelse ordna med ett återbesök på Din vårdcentral eller om Du hellre vill att Du själv tar av förbandet hemma. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök. Jag brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria.
 • Vilka risker finns med en mastektomi?
  Det är vanligt att man får en nedsättning av känseln på vårtgårdarna samt i huden där snitten är lagda. Hur mycket av känseln som blir kvar efter operationen visar sig först efter 6-12 månader, ibland längre. Vidare så finns det risk för sårläkningsproblem på vårtgårdarna, även om det är ovanligt. Om det skulle hända så får man låta såret läka spontant under regelbundna omläggningar, vilket kan ta många veckor. I samband med all kirurgi så kan man drabbas av infektioner eller blödningar. Stora infektioner eller stora blödningar som kräver att man blir opererad igen är mycket ovanligt.
mastektomi mastectomi könsdysfori transsexuell transman johan thorfinn plastikguiden plastikakademin

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.