Vanliga frågor FAQ om gynekomasti av Johan Thorfinn

Gynekomasti


Vill du boka tid för konsultation? Klicka här här.

Män kan också besväras av bröst!
Detta kallas även för gynekomasti och kan orsakas av hormonella problem eller bara komma ändå. Vi har många manliga patienter som vill ha hjälp att få en mer manlig bröstkontur genom att minska det som man i dagligt tal kallar för "man boobs" eller "chipstuttar" - det är inget konstigt med det.

Vissa män lider av att vävnaden kring bröstmusklerna blir för stor, vilket ibland kan ge bröstkorgen en ogynnsam kontur. Detta är långt ifrån alltid ett resultat av övervikt utan kan också bero på att bröstkörtelvävnaden tillväxer under puberteten. Emellanåt ger det besvär i form av lokal ömhet och värk vid tryck, som kan yttra sig som obehag om man ligger på mage eller har tighta kläder.

Vissa män lider av att vävnaden kring bröstmusklerna blir för stor, vilket ibland kan ge bröstkorgen en ogynnsam kontur. Detta är långt ifrån alltid ett resultat av övervikt utan kan också bero på att bröstkörtelvävnaden tillväxer under puberteten. Emellanåt ger det besvär i form av lokal ömhet och värk vid tryck, som kan yttra sig som obehag om man ligger på mage eller har tighta kläder.

Om gynekomastin är ensidig är det viktigt att först utreda att det inte finns någon bakomliggande orsak. Detta görs på vårdcentralen. Det är också där man kan kontrollera hormonprover för att utesluta att gynekomastin inte beror på någon hormonell störning. I de allra flesta fall finns dock ingen sjukdom eller annan orsak till gynekomastin som kräver behandling.

När man har gjort en gynekomasti-operation behöver man vila efteråt. Detta innebär att man har en kompressionströja eller kompressionsväst, och att man får avstå från kraftig fysisk aktivitet 2-4 veckor. Beroende på vad man har för arbete så kan det behövas en sjukskrivning. Vid lättare arbetsuppgifter kan man ofta återgå snabbare. Träning kan man vanligen återuppta efter ungefär en månad.

En gynekomasti-operation innebär risker även om de är små. Under din konsultation så går vi igenom detta i detalj utifrån vilken typ av ingrepp som planeras i ditt fall. Exempel på risker för lättare komplikationer som alltid finns i samband med all kirurgi på bröstet är infektion, blödning, överdriven ärrbildning, och känselnedsättning. Risken för att drabbas av en allvarlig komplikation som påverkar hälsan är dock mycket liten.

Konsultationen är kostnadsfri om du bokar en operation, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Läs mer om gynekomasti i vår FAQ. Där har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi har fått från andra patienter.

Gynekomasti

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för en gynekomastioperation?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Har alla killar som har "bröst" tagit anabola steroider tidigare?
  Nej, absolut inte. Den allra vanligaste orsaken är att bröstkörtelvävnaden har ökat i storlek under puberteten. I vissa fall så kan det också bero på nån bakomliggande hormonsjukdom, och därför är det viktigt att man har utrett detta på sin vårdcentral innan man gör en operation.
 • Hur går en gynekomasti-operation till?
  Jag börjar oftast med fettsugning för att forma bröstet och ta bort så mycket som möjligt av körtelvävnaden under vårtgården, och även minska på fettet. Om det inte räcker så får man öppna via ett snitt runt halva bröstvårtan för att på så sätt avlägsna det sista av vävnaden som inte försvinner med enbart fettsugning. Om bröstet är mycket stort så kan man behöva avlägsna överskottshud också.
 • Får jag ärr efter min gynekomasti-operation?
  Alla operationer ger ärr på något sätt. Om körtelvävnaden går att avlägsna enbart med fettsugning så blir det endast ett par mindre ärr vid sidan om bröstet där hålet för fettsugningskanylen har gått in, men om man måste öppna upp via ett snitt runt vårtgården så blir det även ett ärr här.
 • När kan jag börja träna efter en gynekomasti-operation?
  I normalfallet kan du börja träna efter ca 4-5 veckor.
 • Hur går en gynekomasti-operation till?
  Operationen genomförs i narkos. Jag börjar med fettsugning och sedan kan det bli aktuellt att öppna huden via ett litet snitt runt nedre halvan av vårtgården för att få ut körtelvävnaden. I vissa fall så kan man redan från början säga att man måste öppna runt bröstvårtan, och i andra fall så kan det vara så att man får bestämma det först när man ser hur mycket av körteln som avlägsnas enbart av fettsugningen. Om man har mycket överskottshud så kan man även behöva ta bort detta, vilket görs på lite olika sätt beroende på hur mycket hud man har. Du går hem samma dag, och du behöver ha ett kompressionsbandage under 4v efteråt. Sjukskrivning är 2-4 veckor beroende på vad man har för arbete.
gynekomasti chipstuttar mnligt bröst johan thorfinn plastikguiden plastikakademin

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.