Vanliga frågor FAQ om bröstlyft med eller utan implantat av Johan Thorfinn

Bröstlyft med eller utan implantat


Vill du boka tid för konsultation? Klicka här här.

Har dina bröst tappat formen och fått ett häng?
Det finns olika saker i livet som påverkar bröstens form. Det kan till exempel vara kraftig viktnedgång, graviditeter eller stigande ålder. Detta kan leda till att brösten får ett häng vilket visar sig som att vårtgården och bröstvårtan sitter lägre än bröstvecket och ibland även pekar nedåt. Många gånger uppstår detta samtidigt som att bröstet tappar volym och blir mindre. Då kan man genom att göra ett bröstlyft (mastopexi) återställa bröstets proportioner. Operationen innebär att vårtgården och bröstvårtan flyttas högre upp och att bröstets undre del rundas till.

Bröstlyftet kan ibland behöva kombineras med ett bröstimplantat. Du kan läsa mer om olika typer av bröstimplantat här. Storleken på implantatet beror på vad man har för önskemål som patient, men också hur mycket vävnad som finns så att det inte blir för spänt i huden under läkningen. Om man väljer ett större implantat så ökar riskerna för komplikationer. Ofta kan bröstlyftet och bröstimplantatet göras samtidigt. Men i vissa fall om man har ett väldigt uttalat häng på brösten så kan man behöva dela upp operationen i två delar, vilket vanligen innebär att man börjar med bröstlyftet. När detta sedan har läkt efter 4-6 månader så kan man lägg in ett implantat. Det är då vanligen enklare att välja ett större implantat eftersom huden redan har läkt efter bröstlyftet. Vad som passar bäst i just ditt fall går vi igenom på din konsultation.

Om bröstvårtan (vårtgården) sitter ovanför ditt bröstveck så behövs det sällan ett bröstlyft. Då räcker det vanligen med att enbart lägga in ett bröstimplantat. Detta ger också en viss "lyfteffekt" eftersom implantatet skjuter fram vårtgården och fyller ut nedre delen av bröstet. Du kan läsa mer om bröstförstoring här.

Efter ett bröstlyft behöver man vila under en period så att allt får läka. Hur länge man behöver vara sjukskriven efter ett bröstlyft beror dels på hur tungt arbete man har, och om man har gjort bröstlyftet med eller utan implantat. Om man inte använder ett bröstimplantat så är sjukskrivningstiden i regel kortare men ungefär 3 veckor är vanligt. Ibland krävs lite längre sjukskrivning. Träning får man vanligen vänta med ungefär en månad, och sedan får man börja träna försiktigt.

Finns det risker vid ett bröstlyft? Exempel på risker är blödning, infektion, överdriven ärrbildning, känselnedsättning, och svårigheter att amma efteråt. Det är också vanligt att det blir småsår i snitten i huden i början som man behöver lägga om. Man behöver vara fullt informerad om de risker som finns, även om de är små. Detta går vi alltid igenom i samband med konsultationen. Riskerna för allvarliga komplikationer med risk för hälsan i samband med ett bröstlyft oavsett om man lägger in implantat eller inte är mycket små.

Konsultationen är kostnadsfri om du bokar en operation, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Läs mer om bröstlyft med eller utan bröstimplantati vår FAQ. Du kan också titta på det filmklipp om bröstlyft som finns på Plastikguidens YouTube-kanal genom att klicka här. Eftersom det är åldersbegränsat av YouTube så visas det bara om du är inloggad.

Bröstlyft

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för bröstlyft?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Hur gör jag ristestet inför mitt bröstlyft?
  För att skapa oss en uppfattning om vilken volym man måste tillföra med implantatet för att Du ska få den fyllnad som Du vill så ska Du göra det s k ristestet. Det är viktigt att komma ihåg att man alltid tar bort en del vävnad i samband med att man gör själva lyftet, och därför kommer den slutliga volymen på dina bröst bli något mindre än det resultat du får när du gör ristestet:
  1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.
  2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och fyll med okokt ris.
  3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.
  4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.
  5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.
  6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.
  7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida.
 • Hur går ett bröstlyft MED implantat till?
  Precis som vid en vanlig bröstförstoring syftar operationen till att göra det kvinnliga bröstet större genom att lägga in ett implantat (protes) under bröstkörteln samt att forma bröstet runt implantatet och på så sätt ge det en rundare och mer ungdomlig form, men dessutom att lyfta (dvs flytta) vårtgården och bröstvårtan högre upp på kroppen. Hur mycket man flyttar upp bröstvårtan beror på hur långt ner den hänger före ingreppet samt en del andra faktorer. Implantatet kan läggas ovanpå eller under den stora bröstmuskeln (m. pectoralis major). Implantatet är vanligen tillverkat av silikon (s k geléhallonproteser). Implantat med koksaltlösning har i princip försvunnit på senare år. Operationen ger ett ärr som går runt vårtgården och ner mot vecket som är under bröstet samt i flertalet fall även utmed bröstvecket. Detta är ett så kallat upp-och-nedvänt T-snitt.
 • Hur går ett bröstlyft UTAN implantat till?
  Syftet med operationen är att lyfta (dvs flytta) vårtgården och bröstvårtan högre upp på bröstet. Hur mycket man flyttar upp bröstvårtan beror på hur långt ner den hänger före ingreppet samt en del andra faktorer. Genom att ta bort vävnad under bröstet på den plats vårtgården satt så kan man få en rundare form i bröstets undre del. Man tar alltid bort så lite som möjligt för att inte minska volymen alltför mycket, men det är ofrånkomligt så att den totala volymen blir något mindre än vad man hade innan. Om man vill kompensera för detta samt ge bröstet en rundare även i den övre delen så behöver man ofta lägga till ett implantat. Operationen ger ett ärr som går runt vårtgården och ner mot vecket som är under bröstet samt i flertalet fall även utmed bröstvecket. Detta är ett så kallat upp-och-nedvänt T-snitt.
 • Hur blir min operationsdag när jag gör ett bröstlyft hos dig?
  Operationen sker vanligen på förmiddagen eller senast strax efter lunchtid. Efter att du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Det är särskilt viktigt att det är sterilt i operationsområdet när man ska lägga in implantat. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-4 timmar innan du är pigg igen, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att du mår bra så kan du åka hem.
 • Vad betyder det att det finns olika profil på implantaten?
  Ett implantats profil anger implantatets bredd i förhållande till höjden ("toppighet"). Två implantat med samma volym kan alltså vara olika stora, antingen bredare/plattare (=låg profil) eller smalare/högre (=hög profil). Om man har ett smalare bröst och/eller vill ha större volym så väljer man ofta en högre profil, och om man har ett bredare bröst och/eller vill ha mindre volym så väljer man ofta en lägre profil. Som patient behöver man inte välja vilken profil man ska ha. Det är ditt önskemål om volym i kombination med din bröstbredd som gör att jag sedan rekommenderar en viss profil till dig. Det är viktigt att säga att profilen inte har något att göra med var på bröstkorgen brösten hamnar efter operationen. Det är alltså inte så att om man väljer ett implantat med hög profil så sitter brösten högt efter operationen.
  Stacks Image 98
  Stacks Image 96
 • När kan jag börja träna igen efter operationen?
  Exakt hur lång tid det tar innan Du kan vara tillbaka på samma nivå som Du var innan operationen och göra samma typ av övningar är individuellt. Du kan börja träna försiktigt efter 4-5 veckor. Då får Du börja med träning som inte innebär belastning på armar och bröstkorg, eller ”skumpar” för mycket. Jag brukar rekommendera att man börjar med att sitta på en motionscykel. Det är viktigt att komma ihåg att konditionen kommer vara sämre än innan operationen, och att det tar tid att återhämta sig. När det har gått 2-3 månader så kan man vanligen göra mer belastande träning, men man måste lyssna på kroppen och avstå från övningar som gör ont eller känns obehagliga på andra sätt eftersom det är kroppens signal att det ännu inte är läkt helt och hållet.
 • Vad finns det för garantier efter ett bröstlyft med implantat?
  Implantaten från tillverkarna har vissa garantier, vilket ingår utan extra kostnad. Du kan läsa mer om dem under rubriken "Olika typer av implantat" eftersom de skiljer sig något åt mellan olika tillverkare. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden. I korthet innebär garantin att det är livstids garanti på materialet i implantatet samt att det finns en kapselförsäkring. Garantisedeln som du får med dig innehåller detaljerad information om villkoren för garantin. Vad det gäller själva resultatet efter operationen så har jag en policy att eventuella korrigeringar som man kan komma att göra i lokalbedövning inom det första året räknat från operationsdagen ingår kostnadsfritt såvida vi inte kommit överens om något annat innan.
 • Ingår det försäkring mot kapselkontraktur (kapselbildning)?
  Ja, tillverkarna av implantaten har garantier mot kapselbildning. Det betyder att kapselgarantin (kapselförsäkringen) är mellan dig och tillverkaren, vilket är en fördel om du skulle få en kapselkontraktur och blir behandlad av någon annan plastikkirurg i framtiden. Kapselförsäkringarna ser lite olika ut för olika tillverkare.
 • Hur vet jag om jag behöver ett implantat eller inte?
  Utan implantat så är det svårare att få en rund form på bröstets övre del, och det går inte heller att kompensera för den volymsminskning som blir när man tar bort vävnad i bröstets undre del i och med själva lyftet. Om du inte tycker att detta spelar någon roll så räcker det med att enbart göra bröstlyft utan att lägga till ett implantat, men om du önskar förbättra även detta så måste man överväga att lägga in ett implantat.
bröslyft mastopexi johan thorfinn plastikguiden plastikakademin

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.