Vanliga frågor FAQ om bröstförstoring av Johan Thorfinn

Bröstförstoring


Vill du boka tid för konsultation? Klicka här här.

Önskar du lite större bröst?
Efter graviditet eller viktnedgång så är det helt normalt att brösten förändras. Oftast innebär detta att volymen blir mindre, och ibland kan det även bli ett visst "häng". Vissa kvinnor föds även med små eller nästan inga bröst och kan därför ha svårt att hitta kläder som passar, använda bikini, eller måste använda inlägg i BH. I dessa fall kan man justera bröstens volym genom att man gör en operation med bröstimplantat (bröstaugmentation).

Bröstimplantatet finns i olika former och typer, och innehåller en gel av silikon (kallas ibland "geléhallonproteser"). Du kan läsa mer om olika typer av bröstimplantat här. Implantatet läggs antingen framför eller bakom bröstmuskeln. Vad som passar bäst i det enskilda fallet beror oftast på hur mycket egen bröstvävnad man har. Små bröst med lite egen vävnad behöver ofta ha implantatet bakom muskeln för att minska risken att man kan se en kant eller ett veck på implantatet genom huden. Om man däremot har en del egen bröstvävnad från början så kan implantatet läggas framför bröstmuskeln. Alla bröstimplantat som vi använder kommer med garantier från tillverkarna, har en hög säkerhetsprofil, och alla nödvändiga myndighetsgodkännanden.

Om bröstvårtan (vårtgården) sitter lägre än ditt bröstveck så kan det vara så att man behöver kombinera bröstförstoringen med ett bröstlyft. I vissa fall så kan det räcka att man väljer ett implantat som är åt det större hållet för att slippa göra ett lyft. Detta förutsätter ofta att vårtgården / bröstvårtan sitter nästan i nivå med bröstvecket. Om vårtgården hänger nedanför bröstvecket så krävs nästan alltid ett lyft. Du kan läsa mer om bröstlyft här.

Önskar du lite större bröst? Efter graviditet eller viktnedgång så är det helt normalt att brösten förändras. Oftast innebär detta att volymen blir mindre, och ibland kan det även bli ett visst "häng". Vissa kvinnor föds även med små eller nästan inga bröst och kan därför ha svårt att hitta kläder som passar, använda bikini, eller måste använda inlägg i BH. I dessa fall kan man justera bröstens volym genom att man gör en operation med bröstimplantat (bröstaugmentation).

Resultatet kan simuleras med 3D. Om du skickar bilder till mig så kan man låta en dator gissa hur det skulle kunna se ut med olika storlekar och typer av implantat efter en operation. Detta ger inte en exakt bild av resultatet efter en operation, men kan ge en uppfattning om ett möjligt utfall och vara en vägledning när man väljer implantat. Om du skulle vilja göra detta så kan du läsa mer information genom att klicka här (öppnas i nytt fönster).

Efter en bröstförstoring behöver man vara i stillhet under några veckor. Det betyder att man ofta behöver vara sjukskriven och inte kan träna som vanligt i början. Längden på sjukskrivningstiden beror på hur tungt arbete man har. Vanlig normal vardagsträning kan man ofta återgå till efter ett par månader, men redan innan detta kan man göra träningsövningar för t ex ben eller sitta på en motionscykel för att träna kondition.

Finns det risker vid en bröstförstoring? Det finns risker vid alla operationer, och det är viktigt att man känner till dem innan man bestämmer sig. I samband med konsultationen går vi alltid igenom vad som gäller i ditt fall. Riskerna för allvarliga komplikationer med risk för hälsan i samband med en operation med bröstimplantat är mycket små. Andra risker är till exempel blödning, infektion, överdriven ärrbildning, känselnedsättning.

Konsultationen är kostnadsfri om du bokar en operation, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Läs mer om bröstförstoring med silikonimplantat eller eget fett i vår FAQ. Du kan också titta på de filmklipp om bröstoperationer som finns på Plastikguidens YouTube-kanal genom att klicka här. Eftersom det är åldersbegränsat av YouTube så visas det bara om du är inloggad.

Bröstförstoring

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för bröstförstoring?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Hur gör jag ristestet inför min bröstförstoring?
  För att skapa oss en uppfattning om vilken volym man måste tillföra med implantatet för att Du ska få den fyllnad som Du vill så ska Du göra det s k ristestet:
  1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.
  2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och fyll med okokt ris.
  3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.
  4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.
  5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.
  6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.
  7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida.
 • Kan du hjälpa mig med en 3D-simulering innan operationen?
  Jag använder programmet Crisalix för att skapa 3D-bilder. Att simulera resultatet efter en bröstförstoring är ett sätt att få en uppfattning om hur det kan bli efter en operation. Genom att skicka bilder till mig så kan jag hjälpa dig med en simulering som du sedan får ta del genom att du får ett användarkonto på Crisalix. Det är viktigt att bilderna som ligger till grund för simuleringen är tagna på exakt rätt sätt för att datorn ska kunna bearbeta dem. Gör så här:

  1) Du behöver ha 3st bilder som är tagna så exakt som möjligt såsom exemplet visar; det är viktigt att naveln och halsgropen syns. Ta bilderna mot en ljus och enkel bakgrund och undvik skuggor. Håll kameran i nivå med vårtgårdarna. Var noga med att inte vrida dig för mycket i sidobilderna. Ta bort hår på axlarna, och låt inte halssmycken eller liknande hänga ned framför. Ansiktet ska inte synas på bilderna.

  3D simulering plastikguiden bröstförstoring johan thorfinn crisalix

  2) Mät avstånd avståndet mellan bröstvårtorna med linjal eller måttband. Mät så noggrant som möjligt. Detta avstånd varierar från person till person men brukar vara mellan 19 - 23 cm.

  3) Maila bilderna samt uppgift om avståndet mellan bröstvårtorna till mig (
  johan@plastikguiden.se) så återkommer jag sedan med en invite till dig att skapa ett konto där du kommer åt simuleringen.

  OBS: Det är viktigt att komma ihåg att simuleringen är ett hjälpmedel för att få ett exempel på hur det kan bli efteråt men att det inte är säkert att det exakta utfallet blir såsom datorn gissar att det ska bli.

  Om det skulle vara så att du måste göra ett lyft samtidigt som förstoringen så går det ofta inte att göra en simulering med Crisalix 3D som är tillförlitlig. Du får i så fall ett besked om detta per mail.
 • Hur går en bröstförstoring till?
  Operationen syftar till att göra det kvinnliga bröstet större genom att lägga in ett implantat (protes) under bröstkörteln. Implantatet kan läggas ovanpå eller under den stora bröstmuskeln (m. pectoralis major). Oftast sker detta via ett snitt i huden som är under bröstet, men man kan också lägga snittet i armhålan eller kring bröstvårtan. Implantatet är vanligen tillverkat av silikon (s k geléhallonproteser). Implantat som innehåller saltvatten (koksalt-lösning) användes ibland fram till för 5-10 år sedan, men många tillverkare tillhandahåller dem inte längre.
 • Hur blir min operationsdag när jag gör en bröstförstoring hos dig?
  Operationen sker vanligen på förmiddagen eller senast strax efter lunchtid. Efter att du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Det är särskilt viktigt att det är sterilt i operationsområdet när man ska lägga in implantat. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-4 timmar innan du är pigg igen, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att du mår bra så kan du åka hem.
 • Vad betyder det att det finns olika profil på implantaten?
  Ett implantats profil anger implantatets bredd i förhållande till höjden ("toppighet"). Två implantat med samma volym kan alltså vara olika stora, antingen bredare/plattare (=låg profil) eller smalare/högre (=hög profil). Om man har ett smalare bröst och/eller vill ha större volym så väljer man ofta en högre profil, och om man har ett bredare bröst och/eller vill ha mindre volym så väljer man ofta en lägre profil. Som patient behöver man inte välja vilken profil man ska ha. Det är ditt önskemål om volym i kombination med din bröstbredd som gör att jag sedan rekommenderar en viss profil till dig. Det är viktigt att säga att profilen inte har något att göra med var på bröstkorgen brösten hamnar efter operationen. Det är alltså inte så att om man väljer ett implantat med hög profil så sitter brösten högt efter operationen.
  Stacks Image 98
  Stacks Image 96
 • När kan jag börja träna igen efter operationen?
  Exakt hur lång tid det tar innan Du kan vara tillbaka på samma nivå som Du var innan operationen och göra samma typ av övningar är individuellt. Du kan börja träna försiktigt efter 4-5 veckor. Då får Du börja med träning som inte innebär belastning på armar och bröstkorg, eller ”skumpar” för mycket. Jag brukar rekommendera att man börjar med att sitta på en motionscykel. Det är viktigt att komma ihåg att konditionen kommer vara sämre än innan operationen, och att det tar tid att återhämta sig. När det har gått 2-3 månader så kan man vanligen göra mer belastande träning, men man måste lyssna på kroppen och avstå från övningar som gör ont eller känns obehagliga på andra sätt eftersom det är kroppens signal att det ännu inte är läkt helt och hållet.
 • Vad finns det för garantier efter en bröstförstoring?
  Implantaten från tillverkarna har vissa garantier, vilket ingår utan extra kostnad. Du kan läsa mer om dem under rubriken "Olika typer av implantat" eftersom de skiljer sig något åt mellan olika tillverkare. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden. I korthet innebär garantin att det är livstids garanti på materialet i implantatet samt att det finns en kapselförsäkring. Garantisedeln som du får med dig innehåller detaljerad information om villkoren för garantin. Vad det gäller själva resultatet efter operationen så har jag en policy att eventuella korrigeringar som man måste göra inom det första året räknat från operationsdagen ingår kostnadsfritt såvida vi inte kommit överens om något annat innan.
 • Ingår det försäkring mot kapselkontraktur (kapselbildning)?
  Ja, tillverkarna har detta. Det betyder att kapselförsäkringen gäller oavsett om du vänder dig till mig eller någon annan klinik i framtiden. Försäkringarna ser lite olika ut beroende på vilket implantat man väljer (se Olika Implantat-kategorin).
bröstförstoring bröstaugmentation johan thorfinn plastikguiden plastikakademin

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.