Vanliga frågor FAQ om bröstförminskning och bröstreduktion av Johan Thorfinn

Bröstförminskning / bröstreduktion


Vill du boka tid för konsultation? Klicka här här.

Besväras du av tung byst?
Då kan en förminskning av brösten vara något för dig (bröstreduktion). Kvinnor som har naturligt stora bröst kan emellanåt uppleva att det är tungt för kroppen. Man kan känna värk från axlar och nacke, och att BH-banden skär in. I vissa fall får man även irritation i huden under brösten på grund av skav eller att det blir fuktigt.

Många gånger har naturligt stora bröst även ett häng. Detta visar sig som att bröstvårtan och vårtgården sitter lågt, och ibland också pekar nedåt. Ofta är även vårtgården utspänd och förstorad. När man gör en bröstförminskning så ingår det även att man gör ett bröstlyft och förminskning av vårtgården.

Många kvinnor berättar att det känns lättare i nacke och axlar efter en bröstförminskning. Det brukar även bli lättare att röra sig och träna, och problemen med hudirritation under brösten minskar eller försvinner helt. Om nackvärk beror på andra saker än bröstens tyngd så kan den dock kvarstå till viss del.

Man behöver ge kroppen tid att läka efter en bröstförminskning. Sjukskrivningstiden är vanligen 2-4 veckor, och beror på om man har ett tungt arbete. Vid lättare arbetsuppgifter kan man ofta återgå snabbare.

Vid alla operationer finns det risker. Exempel på risker i samband med en bröstreduktion är blödning, infektion, överdriven ärrbildning, känselnedsättning, och svårigheter att amma efteråt. Det förekommer också ibland att det blir mindre sårbildningar i snitten i början som man behöver lägga om. I enstaka fall kan även sårbildning på vårtgården förekomma. Det är viktigt att du får all information som du behöver gällande riskerna i samband med din operation, och detta går vi igenom på mottagningsbesöket. Risken för svårare komplikationer efter en bröstförminskning som påverkar hälsan allvarligt är mycket små.

Konsultationen är kostnadsfri om du bokar en operation, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Läs mer om bröstförminskning i vår FAQ. Där har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi har fått från andra patienter.

Bröstförminskning

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Hur bokar jag tid för bröstförminskning?
  Du bokar enkelt tid online. Du kan börja med bara ett mottagningsbesök hos mig i Linköping. Eller så reserverar du din operationstid samtidigt, helt kostnadsfritt.

  Vad vill du göra?
 • Hur går en bröstförminskning till?
  Operationen syftar till att göra det kvinnliga bröstet mindre och flytta bröstvårtan/vårtgården till en högre och mer naturlig position i de fall den sitter lågt. Hur mycket man flyttar upp bröstvårtan/vårtgården beror på hur långt ner den hänger före ingreppet samt en del andra faktorer. Om brösten är olika stora innan operationen så är målsättningen att de skall vara mer lika i storlek efter operationen. Operationen ger ett ärr som går runt vårtgården och ner mot vecket som är under bröstet samt i flertalet fall även utmed bröstvecket. Detta är ett så kallat upp-och-nedvänt T-snitt.
 • Blir det ett lyft samtidigt som man gör en bröstförminskning?
  Ja, det ingår i en bröstförminskning att flytta vårtgården högre upp på bröstet när man gör en bröstförminskning.
 • Hur länge måste jag använda BH efter en bröstförminskning?
  Jag rekommenderar att man ska ha BH dygnet runt de första två månaderna, och därefter så mycket som möjligt dagtid. Du får en special-BH av oss på Plastikakademin som du kan ha den första tiden och vill du sedan ha fler av samma sort så har Plastikakademin till försäljning. Om du inte fortsätter med den BH vi använder så kan du gå till en välsorterad underklädesaffär och prova ut en BH som passar dig. Den första tiden är det viktigt Du har en BH utan byglar eller pushup, gärna en sport-BH eller en BH som är specialanpassad för att bäras efter plastikkirurgiska bröstoperationer.
 • Vilken typ av förband måste jag använda efter en bröstförminskning?
  Jag sätter på ett tejpförband på operationsbordet innan Du väcks, och ofta sätter vi på en special-BH utanpå detta (ingår utan kostnad). Detta skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket.
 • Jag har DD-kupa nu och vill ha B-kupa efteråt- Går det?
  Jag anstränger mig för att tillgodose dina önskemål om storlek efter operationen, men det är mycket svårt att i förväg utlova en viss kupstorlek. Det finns flera anledningar till detta. Bland annat så är begreppet "kupstorlek" lite diffust och kan vara olika för olika BH-märken, t ex kan man ha en stor B-kupa i ett visst märke medan samma person har en liten C-kupa med ett annat märke. Dessutom är det svårt att säga exakt hur mycket vävnad man ska ta bort för att få en fin form på bröstet. Detta gör att det inte går att lova en exakt kupstorlek efter operationen.
 • Blir jag bättre i min värk från nacke och axlar efter en bröstförminskning?
  Många patienter blir bättre när känslan av tyngd minskar. Vissa blir helt bra medan andra har kvar sina nack- och/eller värkproblem till viss del. Detta kan i så fall bero på att värk från nacken kan orsakas av andra saker än en stor byst. Men den stora merparten av patienter som genomgår operationen känner åtminstone en klar förbättring.
 • Kan jag få min bröstförminskning gratis på sjukhuset?
  De flesta landsting erbjuder bröstförminsknikngsoperationer, och då räknas det som vilken operation som helst, dvs patienten betalar bara egenavgiften på några hundralappar. Många landsting har däremot relativt hårda krav som måste vara uppfyllda för att man ska få en sådan operation, t ex BMI och bröststorlek mm. För att ta reda på vad som gäller i just ditt landsting så får du vända dig till vårdcentralen eller kirurgkliniken på sjukhuset där du bor.
 • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet efter en bröstförminskning?
  Om Du har ett administrativt arbete som är stillasittande så behöver Du vara sjukskriven ungefär 3 veckor, och om Du har ett tungt arbete som innebär kraftig fysisk ansträngning, tunga lyft mm, så kan Du behöva vara sjukskriven ungefär 5 veckor.
 • Träning: När kan jag börja träna igen efter en bröstförminskningsoperation?
  Du kan börja träna igen efter 4-6 veckor beroende på vilken aktivitet som Du ägnar Dig åt. Det är viktigt att alltid använda en stadig BH som ger ett bra stöd när Du tränar. Övningar som innebär att man hoppar eller rör sig så att bysten påverkas bör man vänta med lite längre. I början kan det vara lämpligt att i första hand träna underkroppen, till exempel genom motionscykling.
 • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efter en bröstförminskning?
  Vanligen upplever man en del sveda i snittet när bedövningen har gått ur, men starka smärtstillande behövs vanligen endast första 1-2 dygnen. Därefter räcker det med vanliga Panodil eventuellt med tillägg av av NSAID (till exempel Diklofenak eller Ipren) eller långverkan morfin. Tänk på att man inte alltid kan blanda vissa läkemedel. I samband med din operation så får du läkemedel som är anpassade efter just din hälsa och förutsättningar, t ex allergier.
 • Hur blir min operationsdag när jag gör en bröstförminskning?
  Operationen sker vanligen på morgonen eller på förmiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem.
 • Läkemedel: Vilken slags läkemedel behöver jag ta efter en bröstförminskning?
  Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner, och ofta även en spruta för att minska risken för blodpropp som man tar en gång per dag under första veckan efter operationen. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.
 • Vilka risker finns med en bröstförminskning?
  Det är vanligt att man får en nedsättning av känseln på vårtgårdarna samt i huden där snitten är lagda. Hur mycket av känseln som blir kvar efter operationen visar sig först efter 6-12 månader, ibland längre. Vidare så finns det risk för sårläkningsproblem på vårtgårdarna, även om det är ovanligt. Om det skulle hända så får man låta såret läka spontant under regelbundna omläggningar, vilket kan ta många veckor. I samband med all kirurgi så kan man drabbas av infektioner eller blödningar. Stora infektioner eller stora blödningar som kräver att man blir opererad igen är mycket ovanligt.
bröstreduktion bröstförminskning johan thorfinn plastikguiden plastikakademin

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.