Vanliga frågor FAQ om bröstförstoring av Johan Thorfinn

Olika bröstimplantat


Olika bröstimplantat

Sök efter svaret på din fråga eller scrolla ner för att se alla frågor & svar.

No results were found

 • Vilka fabrikat kan jag välja på?
  Vi har inte något speciellt samarbete med någon särskild tillverkare, så vi kan ta hem vilket implantat som helst om du har speciella önskemål. På mottagningen så visar jag dig implantat från Mentor och Motiva. Priserna på implantaten skiljer sig något åt. De priser som finns på Plastikakademins hemsida avser operation med Mentors standardimplantat. Mentor och Motiva har liknande garantiprogram vid ruptur och kapselkontraktur. Men på några andra punkter skiljer de sig också åt. Du får all information som du behöver för att kunna göra ett val som passar dig, och vill du läsa mer så kan du även titta på tillverkarnas hemsidor.
  Klicka här för Motiva (https://motivaimplants.com).
  Klicka här för Mentor (http://mentorimplants.se).
 • Vilken yta har implantaten som du använder?
  Mentor har implantat som är helt släta (Smooth) och som är texturerade (Siltex). Både Mentors standardimplantat och deras nya implantatserie Xtra finns med slät eller texturerad yta.
  Motiva har implantat (SilkSurface) som räknas som släta men som har en mycket liten texturering (nanotexturering). Det är alltså vad man skulle kunna säga "mittemellan". Motivas implantat har liknande egenskaper som andra släta implantat.

 • Vad är det för skillnad på Mentor standardimplantat och Mentor Xtra?
  Mentors standardimplantat finns i två olika mjukhetsgrader (cohesive 1 = mjukare; cohesive 2 = hårdare), och de finns både med texturerad yta (Siltex) och slät yta (Smooth). Mentors implantatserie Xtra finns också med slät eller texturerad yta, och är ett överfyllt implantat som har mjukare gel (cohesive 1) för att ge en annan känsla när man tar i det. Mentors Xtra-implantat är något dyrare än standardimplantatet. När vi ses på konsultationen så får du exakt prisuppgift beroende på vad du väljer för implantat.
 • Ska jag välja mjukare eller styvare silikon?
  Alla implantat som jag använder mig av som är runda finns med både ett mjukare och ett styvare silikon. Det mjukare silikonet ska man välja om man vill ha ett mer naturligt utseende på brösten med antydan till droppform. Detta åstadkoms genom att det mjukare silikonet "faller ner" lite mer på ovansidan av bröstet när man står upp. Det styvare silikonet behåller sin rundning upptill när man står upp och ger därmed mer fyllnad i övre delen av bröstet och en rundare form. Observera att implantaten fortfarande är runda och inte droppformade. Mentors olika hårdhetsgrader på silikonet kallas för cohesive 1 (=mjukare) och cohesive 2 (=styvare). Motivas heter Ergonomix (=mjukare) och Round (=styvare).
 • Ska jag välja slät eller texturerad yta på mitt bröstimplantat?
  Det är i slutänden upp till dig som patient att välja. Min uppgift som din plastikkirurg är att informera om vad man vet om fördelar och risker med olika typer av implantat. Man är i de flesta undersökningar överens om att texturerade implantat har en mindre risk för kapselkontraktur än släta implantat, framför allt om de läggs bakom muskeln, och därför har många valt dessa. Detta har inte ändrat sig men på senare tid har det uppkommit en diskussion om texturerade implantat i mycket ovanliga fall kan orsaka sjukdomen breast implant induced-anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL). Risken för ALCL är mycket låg. I en undersökning*) som presenterades 2017 i världens största vetenskapliga tidskrift om plastikkirurgi kom man fram till att av en miljon patienter med texturerade implantat så kommer 33st få ALCL (0,0033%).
  *) Doren EL et al. U.S. Epidemiology of Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. Plast Reconstr Surg. 2017 May;139(5):1042-1050.
 • Vad är bäst av runda eller droppformade bröstimplantat?
  Valet mellan runda och droppformade implantat är upp till den som skall genomgå bröstförstoringen, och plastikkirurgen. Jag brukar personligen föredra runda implantat även om det i enskilda fall kan finnas undantag. Man har i en vetenskaplig undersökning för ett drygt år sedan kunnat bevisa att det inte går att se skillnad på det opererade bröstet om man använt runt eller droppformat implantat, inte ens för plastikkirurger. Alla implantat riskerar att med tiden rotera i bröstet såvida man inte väljer ett implantat som har egenskaper som gör att det "fastnar" i vävnaden. Eftersom det ändå sällan är någon skillnad utseendemässigt på runda eller droppformade implantat så tycker jag därför att det i de flesta fall är bättre att välja ett runt implantat än ett droppformat implantat. Om det runda implantat skulle rotera så märker man inte det, men om det droppformade implantatet roterar så kan det innebära att formen på bröstet riskerar att påverkas negativt. Det är dock viktigt att komma ihåg att vissa plastikkirurger tycker precis tvärtom, och det även kan vara så att jag för enskilda personer faktiskt rekommenderar ett droppformat implantat. Man ska välja en plastikkirurg som arbetar på det sätt som man själv känner sig trygg med.
 • Vad är geléhallonproteser?
  Geléhallonproteser är en benämning på dagens moderna silikonimplantat. Det innebär att de innehåller en slags gel som är helt stabil, det vill säga att OM implantatet skulle gå sönder så finns det inget flytande silikon inuti som kan rinna ut.

  Så här ser en geléhallonprotes ut när den är uppskuren:

  Stacks Image 100
 • Vilken storlek på bröstimplantatet ska jag välja?
  Det är Du och jag som tillsammans bestämmer storleken på implantaten. Det beror dels på Dina önskemål samt bredden på Din bröstkorg och Dina bröst. För att jag ska kunna ge Dig bra råd avseende storleken så är det viktigt att Du har en uppfattning själv om ungefär hur Du tänker avseende storleken. För att kunna göra det så ska Du göra det s k ristestet hemma i lugn och ro. Det är bra om Du redan har gjort ristestet innan Du kommer på den första konsultationen, men det går också bra att vänta med det till senare. Så här gör Du ristestet:

  1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.

  2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och full med okokt ris.

  3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.

  4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.

  5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.

  6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.

  7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida. • Finns det garantier för implantaten?
  Ja, implantaten från de tillverkare som vi använder har vissa garantier,  vilket ingår utan extra kostnad. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden.

  Mentor*):
  • Vid ruptur (pga fabrikationsfel): nya implantat (livstid) samt €1000 ersättning upp till 10 år från operationsdatum
  • Vid svår kapselbildning: nya implantat (upp till 10 år efter operationsdatum)

  Motiva*):
  • Vid ruptur (pga fabrikationsfel): nya implantat (livstid)
  • Vid svår kapselbildning: nya implantat (livstid) och upp till €2500 (gäller upp till 1 år från operationsdatum, kan mot en avgift på €200 till Motiva förlängas till 5 år)
  • Här hittar du mer om Motivas garantiinformation och annan information (https://professional.motivaimagine.com/support/breast-implants/?ref=screening). 
   
  *) Tillverkarnas garantier ändras ibland varför dessa uppgifter ska ses som vägledande och inte juridiskt bindande. Det betyder att om du har inplantat som lagts in tidigare så kanske ovanstående uppgifter inte stämmer med just dina implantat. Den garantisedeln som du har fått i samband med operationen beskriver i så fall vad som gäller just i ditt fall. Du kan alltid få exakt information om du vänder dIg direkt respektive återförsäljare för Mentor (Promeduc, Uppsala) eller Motiva (Motiva Nordica, Stockholm). 

   
   
 • Kan du hjälpa mig med en 3D-simulering innan operationen?
  Jag använder programmet Crisalix för att skapa 3D-bilder. Att simulera resultatet efter en bröstförstoring är ett sätt att få en uppfattning om hur det kan bli efter en operation. Genom att skicka bilder till mig så kan jag hjälpa dig med en simulering som du sedan får ta del genom att du får ett användarkonto på Crisalix. Det är viktigt att bilderna som ligger till grund för simuleringen är tagna på exakt rätt sätt för att datorn ska kunna bearbeta dem. Gör så här:

  1) Du behöver ha 3st bilder som är tagna så exakt som möjligt såsom exemplet visar; det är viktigt att naveln och halsgropen syns. Ta bilderna mot en ljus och enkel bakgrund och undvik skuggor. Håll kameran i nivå med vårtgårdarna. Var noga med att inte vrida dig för mycket i sidobilderna. Ta bort hår på axlarna, och låt inte halssmycken eller liknande hänga ned framför. Ansiktet ska inte synas på bilderna.

  3D simulering plastikguiden bröstförstoring johan thorfinn crisalix

  2) Mät avstånd avståndet mellan bröstvårtorna med linjal eller måttband. Mät så noggrant som möjligt. Detta avstånd varierar från person till person men brukar vara mellan 19 - 23 cm.

  3) Maila bilderna samt uppgift om avståndet mellan bröstvårtorna till mig (
  johan@plastikguiden.se) så återkommer jag sedan med en invite till dig att skapa ett konto där du kommer åt simuleringen.

  OBS: Det är viktigt att komma ihåg att simuleringen är ett hjälpmedel för att få ett exempel på hur det kan bli efteråt men att det inte är säkert att det exakta utfallet blir såsom datorn gissar att det ska bli.

  Om det skulle vara så att du måste göra ett lyft samtidigt som förstoringen så går det ofta inte att göra en simulering med Crisalix 3D som är tillförlitlig. Du får i så fall ett besked om detta per mail.
 • Vilka fabrikat av bröstimplantat använder du, Johan?
  Jag är inte sponsrad av någon tillverkare. Det finns många olika implantat på marknaden varav några har funnits lång tid och några har funnits kortare tid. Eftersom vi inte är bundna till någon speciell tillverkare så kan vi tar fram vilket implantat som helst som är godkänt för användning i Sverige. På mottagningen så har jag två olika tillverkares implantat: Mentor och Motiva. Du kommer få möjlighet att känna på båda och få information om vad som skiljer dem åt gällande priser, garanti och storlekar mm.
   
   
 • Vad är ALCL? Är det farligt?
  ALCL är en förkortning för anaplastic large cell lymphoma och är en form av cancer. Ja, det är en farlig sjukdom som i ovanliga fall kan orsaka dödsfall om man inte kommer under behandling. Det "riktiga" namnet är breast implant associated anaplastic large cell lymphoma eller BIA-ALCL, och visar sig som en förändring intill implantatet/kapseln med eller utan vätska kring implantatet. Fram till 1 feb 2017 har man i USA upptäckt 359st fall varav den stora majoriteten hade texturerade implantat. Man måste komma ihåg att detta är i ett land där det sedan 1997 har gjorts mer än 4 miljoner bröstoperationer, så det är väldigt få patienter som drabbats med tanke på hur många som har opererats. I Australien har man beräknat risken att drabbas av BIA-ALCL till mellan en på tusen till en på tio tusen patienter, det är alltså en väldigt låg risk. Sannolikt är risken dessutom beroende på vilken typ av texturering som olika tillverkare har valt. För Mentors implantat är risken enligt de siffror som Mentor har presenterat mindre än med vissa andra tillverkares (för mer info och uppdaterade siffror, kontakta Mentor http://www.mentorwwllc.eu). Motiva har inte haft något känt fall av ALCL sedan produkten introducerades 2010 enligt den svenska leverantören (muntlig kommunikation dec 2021).
   
   
 • Hur visar sig ALCL?
  I de få fall ALCL har uppkommit så har det visat sig om en kvarstående svullnad i bröstet, oftast flera år efter operationen. Svullnaden beror på att det långsamt samlats vätska kring implantatet. Vissa kvinnor har även kunnat känna en förtjockad kapsel och haft en del smärta. För att definitivt bekräfta (eller utesluta) diagnosen behöver man ta prov på den vätska som finns runt implantatet, eller den förhårdnad som eventuellt kan kännas. Det är viktigt att komma ihåg att ALCL är extremt ovanligt och att det allra vanligaste om man känner en förtjockad kapsel är att det fråga om en så kallad kapselkontraktur som inte har någon koppling till ALCL eller cancer.
   
   
 • Var hittar jag mer information om ALCL?
  Det finns mycket information på nätet. När man läser är det viktigt att man försäkrar sig om att den som skriver har rätt information och vet vad man talar om. Det skrivs mycket på forum och i bloggar, och ibland är det svårt att sortera ut det som är verkliga fakta och från det som är gissningar eller felaktigheter. Oftast är det bästa att läsa vad olika myndigheter skriver och den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har samlat information riktad till patienter. Den är riktigt bra även om den är på engelska. Du hittar den här: http://bit.ly/FDA-ALCL (klistra in länken i din webläsare om den inte går att klicka på)
   
   
 • Jag har texturerade implantat, måste jag ta ut dem med tanke på risk för ALCL?
  Nej, inte om du inte själv vill. I USA rekommendererar Food and Drug Administration (FDA) för närvarande (2017-08-30) att kvinnor som har läkt bra efter sin operation och inte har några problem med svullnad som kommit efter lång tid eller liknande besvär INTE behöver ta ut sina implantat för säkerhets skull.
   
   
 • Vad är Breast Implant Illness?
  Det lever tiotals miljoner kvinnor i världen med bröstimplantat som har satts in antingen av estetiska skäl eller som rekonstruktioner efter cancer. De allra flesta har inga problem med sina implantat utan trivs med dem. Men det finns vissa kvinnor som har symptom som de upplever är orsakade av deras bröstimplantat. Symptomen kan till exempel vara trötthet, huvudvärk, håravfall, depression, ledvärk, hudutslag, oro mm mm. Detta har fått samlingsnamnet Breast Implant Illness (BII) och diskuteras flitigt i media och på internet.

  Trots att det idag inte finns några säkra vetenskapliga bevis på att bröstimplantat faktiskt orsakar dessa symptom så finns det exempel på patienter som säger att de har blivit fria från sina symptom så snart de tog ur implantaten. Man ska därför vara ödmjuk inför dessa kvinnors upplevelser och respektera önskan om att ta bort implantaten. Av dem som tar bort sina implantat så är det ungefär hälften som fortfarande upplever samma symptom även efter en operation, varför man hos just dem måste fundera på om symptomen berodde på något annat än implantaten.

  BII är inte cancer och skall således inte blandas ihop med ALCL (se separata frågor/svar om ALCL).

  Läs mer om vad jag har skrivit i denna
  artikel som handlar om BII.

   
   
mentor motiva implantat silikonimplantat johan thorfinn plastikguiden plastikakademin bröstförstoring bröstoperation
Olika tillverkare har olika produkter som skiljer sig åt på vissa sätt, t ex hårdhetsgrad på silikonet, implantatets yta eller storlekar. På den här sidan hittar du ett urval av de frågor och svar som finns på Plastikguiden.se.

Om du vill läsa alla frågor och svar som jag samlat om olika plastikkirurgiska operationer så kan du gå vidare till den stora frågebanken,
klicka här (öppnas i nytt fönster).
Plastikkirurg i Linköping Johan Thorfinn

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.